Wat is tampondruk?

Tampondrukken is een indirect drukproces dat gebruik maakt van een cliché (geëtste beeldplaat) en een flexibel transfer- medium (tampon). Hierdoor kunnen objecten worden bedrukt die een grillige vorm kennen en dus niet geheel vlak zijn,

Werkwijze
Het proces naar de perfecte tampondruk gaat als volgt. Er word een negatieve film gemaakt deze word op de cliché geplaatst. Vervolgens word de cliché plaat samen met de film belicht. Door de belichting word het niet bedekte gedeelte van de plaat verhard. Het onbelichte gedeelte krijgt daardoor een kleine uitsparing. Nadat de plaat voor de eerste keer belicht is wordt de cliché plaat voor de 2e keer belicht met een raster. Dit zorgt ervoor dat de uitsparing ( bijvoorbeeld uw logo ) blijft bestaan. Vervolgens wordt de plaat in de machine geschoven.
De plaat word gevuld met inkt, het rakel schuift over de cliché plaat waardoor er een klein laagje inkt in de uitsparing ( bijvoorbeeld uw logo ) blijft zitten. Deze word door de tampon opgepakt en op het object geplaatst bijvoorbeeld een pen.

Toepassing
Tampondruk wordt meestal toegepast op objecten met een lastig te bedrukken vlak. Dit zijn bijvoorbeeld pennen met clip, voetballen , mok, borden, lampenkappen, of kleinere objecten. We kiezen ook vaak voor tampondruk op het moment dat er meerdere kleuren bedrukt moet worden op hetzelfde object.

Raster druk

Rasterdruk is een ingewikkelde techniek die veel ervaring en kunde eist. Rasterdruk word vaak toegepast op het moment dat meerdere kleuren overlopen in elkaar. Het logo of de afbeelding wordt opgedeeld in 4 basis kleuren nm. cyaan,magenta,yellow en key. cmyk Door de kleuren op te breken kan je elk verloop en elke kleur perfect op het object bedrukken.

Bent u opzoek naar meer informatie over een andere druktechniek zeefdruk of Digitale druk of wilt u graag een offerte aanvragen. Hier onder vindt u een aantal foto’s van tampondruk.